Een merkwaardige vraag misschien wat jouw nieuwe bedrijfscultuur in 2021 gaat worden. Normaal gesproken verandert de cultuur van een organisatie geleidelijk aan. Echter hoeven we niemand uit te leggen waarom dit nu sneller plaatsvindt. Enerzijds geeft dat zorgen, anderzijds worden er ook nieuwe kansen geboden. Daarom hebben wij, ter overdenking, een vier vragen geformuleerd die met een mogelijke nieuwe bedrijfscultuur te maken hebben.
1. Is werken nog wel iets wat gezamenlijk op vierkante meters gebeurt?
Er zullen organisaties zijn waar de nieuwe bedrijfscultuur niet meer bestaat uit het dagelijks naar kantoor gaan. Sterker nog, zij vinden dat medewerkers het grootste gedeelte van de gebruikelijke werkzaamheden gewoon thuis kunnen doen. Wanneer zou er dan nog naar kantoor gegaan worden? Dat zijn de momenten dat mensen elkaar nodig hebben om elkaar te inspireren, te overleggen met elkaar te lachen en ervaringen te delen. Wordt de nieuwe cultuur dat het kantoor alleen nog maar een wekelijkse of maandelijkse ontmoetingsplaats is? Wellicht wordt het nieuwe kantoor wel een externe vergaderruimte die maandelijks gehuurd wordt.
2. Blijf je een organisatie die door de buitenwereld als menselijk gezien wordt?
Helaas zullen in tijden van crisis mensen overtallig worden. Hen wordt verteld dat zij de organisatie moeten verlaten. De vraag is dan vooral hoe je met deze mensen omgaat. Geef je hen bijvoorbeeld de kans om een opleiding te volgen of zich om te scholen, zodat zij bij een andere werkgever weer aan de slag kunnen gaan? Het is goed als jouw bedrijf ook op die momenten een menselijke cultuur blijft behouden voor de desbetreffende collega, maar ook voor de buitenwereld.
3. Wordt de bedrijfscultuur moderner, zodat je ook jonge mensen aantrekt?
Er kan ook een hele nieuwe inspirerende bedrijfscultuur ontstaan. Bijvoorbeeld bij bedrijven die juist nu profiteren, denk bijvoorbeeld aan de opkomst van nieuwe online labels. Nog aantrekkelijker wordt het dan om nieuwe medewerkers aan te trekken met een goed onboarding programma. Dat is een duidelijk plan waarin de nodige kennis en vaardigheden worden aangeboden om nieuwe medewerkers snel te laten integreren met andere collega’s. Weet je wat nog meer een rol speelt bij aantrekkelijkheid? De jongere generatie ziet een bedrijf pas zitten als werkgever, wanneer er ook sprake is van veel moderne digitale interactie en middelen. Zoals het gebruiken van bedrijfsapplicaties via apps, solliciteren via WhatsApp en online vergaderen vanaf een parkeerplaats of in de trein. Is die hippe cultuur er al?
4. Hoe houd je bestaande werknemers vast?
Misschien heb je jarenlang een open cultuur gehad zonder hiërarchie, waarbij iedere medewerker gewoon bij managers en directieleden kon binnenlopen. Iedereen was gelijk. Alleen zie je deze collega’s nu minder vaak. Dat kan betekenen dat werknemers, die al geruime tijd bij je in dienst zijn, opeens een heel ander gevoel bij jouw bedrijf krijgen. Ze voelen zich soms zelfs opgesloten of alleen gelaten. Dan zou het juist nu wel eens de tijd kunnen zijn om extra aandacht aan mensen te geven om hen te behouden. Hen stimuleren door het aanbieden van ‘een leven lang ontwikkelen’ kan daarbij helpen. Er zijn zelfs subsidies voor. Bestaande mensen houd je vast als er een bedrijfscultuur ontstaat die gericht is op continue leren.
Veel succes met het vinden van de juiste bedrijfscultuur om ervoor te zorgen dat je voor zowel medewerkers als klanten aantrekkelijk blijft!
Kosteloze inspiratiesessies
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
En blijf op de hoogte van nieuwe gratis inspiratiesessies, trainingen, tips en tricks of leuke aanbiedingen! Schrijf je in door je e-mailadres hieronder in te vullen:
Wij houden niet van spam: onze nieuwsbrief is puur bedoeld om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen bij Westhaghe.
























