Een belangrijk medicijn tegen het verzuim van medewerkers is werkplezier. Voor HR-managers is het terugdringen van verzuim altijd een belangrijk aandachtspunt, want vanuit de directie bekeken zijn improductieve medewerkers een onaantrekkelijke kostenpost. Werkplezier heeft met slimheid en flexibiliteit te maken en waarom dat minder verzuim oplevert lees je hier:
Werkplezier en slimheid
Allereerst geven we twee scenario’s, van situaties waarin werknemers zich kunnen bevinden, om de connectie tussen werkplezier en slimheid te verduidelijken:
Scenario 1: Deze persoon staat stevig in z’n schoenen, weet altijd het antwoord op vragen, werkt efficiënt met de beschikbare technologie en is in staat om andere collega’s te helpen
Scenario 2: Deze persoon is onzeker, bang voor vragen en ontwijkt ze, heeft angst voor ‘weer een nieuw systeem erbij’ en gaat collega’s het liefst uit de weg.
Het mag duidelijk zijn dat de kans op werkstress en vereenzaming bij het laatst genoemde scenario vele malen groter is. Toch is er een redelijke kans dat er ook bij jouw bedrijf beide personen werken. Wellicht heb je al iemand van je collega’s herkent. Het kan bij scenario 2 bijvoorbeeld gaan om een werknemer van een gemiddeld hogere leeftijd die meer last en druk ervaart van de digitalisering.
Daarom is het belangrijk voor HR-afdelingen om te investeren in opleidingen voor het personeel, want kennis hebben zorgt voor minder ziekteverzuim. Ook zullen werknemers zich gewaardeerd voelen als zij een opleiding mogen volgen, waardoor de kans op een langdurigere verbintenis met de werkgever toeneemt.
Werkplezier en flexibiliteit
Flexibiliteit heeft te maken met de mogelijkheid hebben om zelf de regie in handen te nemen, waarbij het niet gaat om het traditionele van-negen-tot-vijf werken, maar vooral om de kwaliteit die een medewerker binnen een bepaalde periode oplevert. Dat is voor sommige managers best even wennen, maar het leermoment van de coronacrisis is dat het flexibeler werken nu ook, weliswaar gedwongen, een kans geboden wordt. In dit artikel van “Ondernemen met personeel” lees je terug dat het ziekteverzuim bij werknemers die thuiswerken ongeveer 0,5 procentpunt lager ligt. Daarom is de interessante vraag hoe dit cijfer zich de komende periode in Nederland gaat ontwikkelen.
Slimme, flexibele medewerkers vertonen minder verzuim
De eindconclusie is positief, het antwoord op de titel is “ja”. Om verzuim tegen te gaan kan je er als HR-manager bijvoorbeeld voor kiezen om de algemene digitale vaardigheden van medewerkers op een hoger niveau te krijgen. Natuurlijk helpen we je graag bij het maken van een goed opleidingsplan voor een afdeling of andere groep van collega’s. Ook verzorgen we diverse webinars om thuiswerkers onderling nog beter met elkaar en klanten te laten samenwerken.
Veel werkplezier!
Kosteloze inspiratiesessies
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
En blijf op de hoogte van nieuwe gratis inspiratiesessies, trainingen, tips en tricks of leuke aanbiedingen! Schrijf je in door je e-mailadres hieronder in te vullen:
Wij houden niet van spam: onze nieuwsbrief is puur bedoeld om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen bij Westhaghe.
























