Omgaan met agressie

Scherpe Tarieven

Persoonlijk Contact

Advies Op Maat

Klassikaal & Digitaal Trainen

Agressie. We hebben er allemaal wel eens mee te maken: in het verkeer, op het sportveld, het uitgaansleven en ook op het werk. Een klant, een collega, leverancier: er zijn situaties waar ‘de zekering doorbrandt’ en mensen uit frustratie of doelbewust agressief gedrag laten zien. Soms zie je het aankomen, soms word je er volkomen door verrast. Je veiligheid, vertrouwen, weerbaarheid wordt op de proef gesteld. In korte tijd moet je beslissen hoe je met een beangstigende situatie omgaat: keihard grenzen stellen of meeveren met de agressor? Stevige woorden met volume of een meer empatisch zachte benadering? Wat werkt het beste als je snel wilt deëscaleren en in alle redelijkheid tot een oplossing wilt komen?

In de 1-daagse training van Westhaghe Training & Advies komen de verschillende vormen van agressie aan bod. Leren deelnemers niet alleen per ‘agressie-soort’ hoe ze adequaat kunnen reageren, maar wordt ook uitgebreid aandacht besteed aan waar agressie vandaan komt. Dat vraagt om anders denken, jezelf verplaatsen in de ander en – hoe tegenstrijdig het misschien voelt – het gedrag van de agressor te willen begrijpen. Dat vraagt om snel kunnen schakelen, aannames los te laten en te willen achterhalen waardoor agressief gedrag veroorzaakt wordt.

Om te leren omgaan met agressie wordt in deze training ook aandacht besteed aan zelfreflectie: wanneer voel je bij jezelf dat oplopende irritatie om kan slaan in agressie? Waardoor wordt agressie gevoed? Wat zijn de effecten ervan op je lichaam en geest? Daarnaast: Wat doet de agressor waardoor je de regie dreigt te verliezen? Na deze training besef je hoe je moeilijke situaties het hoofd kunt bieden, welke stappen je maakt om te deëscaleren, hoe je aan de ander stevig én correct jouw grenzen aangeeft. Je krijgt gereeedschap aangereikt om de negativiteit van agressie om te buigen naar een verstandhouding waarin redelijkheid en respect het uitgangspunt zijn.

Aan bod komen onder andere de volgende thema’s:

  • Wat doet agressie met lichaam en geest
  • Waardoor wordt agressie gevoed
  • Welke vormen (frustratie-/instrumentelke-/pathologische agressie) Verbaal en fysiek.
  • Hoe kun je die vormen onderscheiden en welke aanpak past daarbij
  • Communicatie-skills zoals grenzen stellen, feedback geven, onderhandelen, ’tijd kopen’
  • Deëscaleren d..m.v provocative coaching
  • Met collega’s een noodprotocol opstellen
  • Tips rond inrichting van de werkplek met het oog op vluchtroute
  • Eventuele nazorg door collega’s
  • Na deëscalatie mogelijk het gesprek aangaan met de agressor om herhaling te voorkomen

Invulling lesprogramma:

In de ochtend wordt de theorie rond het thema behandeld. Samen met de trainer wordt direct de vertaalslag gemaakt naar de praktijk door middel van korte oefeningen. De deelnemers zien direct hoe ‘wat-op-papier-staat’ in het echt klinkt en ervaren wordt. Iedereen krijgt de kans om zelf te ervaren hoe je aanpak overkomt. Met o.a. spanningscontrole-oefeningen voelt men zelf wanneer grenzen overschreden worden. Ook wordt gebruik gemaakt van filmmateriaal waarover in de groep gediscussieerd wordt.

In de middag wordt indien gewenst met een trainingsacteur gewerkt: hij/zij is in staat om d.m.v. korte simulaties de vaardigheden in praktijk te brengen. Westhaghe werkt alleen met acteurs die vanuit respect en veiligheid de deelnemers hun persoonlijke succeservaring willen bieden. Zij faciliteren met heldere feedback, opbouwende tips en bouwen aan een sfeer die juist bij agressie-trainingen ervoor zorgt dat deelnemers zich op hun gemak voelen om te oefenen.

Na de training:

Zoals gezegd: agressie verrast ons meestal. Zonder bedenktijd of voorbereiding wordt er verwacht dat je professioneel en adequaat kunt handelen. Om de opogedane kennis en vaardigheden vast én paraat te houden kiest Westhaghe niet voor lijvige naslagwerken met theorie. Westhaghe biedt krachtige visuele reminders die helpen om effectief te reageren. Uiteraard wordt een beknopte handout van de theorie beschikbaar gesteld.

Meer weten over dit onderwerp?

We verzorgen verschillende verschillende cursussen! Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u vrijblijvend een uitgebreid overzicht toe met alle mogelijkheden.

Beoordeeld met een 9.3 met 1.100+ ervaringen op Springest

Ton

5-stars-png-no-background-4

"Erg fijne en duidelijke uitleg. Het meekijken op de beamer was een fijne manier waarop iedereen mee kon kijken. Ik heb heel veel kennis van alle mogelijkheden opgedaan. Een echte aanrader voor mensen die met PowerBI aan de slag gaan en zijn."

Danny Geelhoed

5-stars-png-no-background-4

"Mooie interactieve training op basis van pragmatische oefeningen. Leerzaam en heel veel nieuwe handigheidjes geleerd van een enthousiaste trainster. Tijd is te kort en kan ook nog in een meerdaagse training worden gevat."

Jan Does

5-stars-png-no-background-4

"Heel veel van geleerd veel truukjes en de PDF gaat zeker helpen. Veel nieuwe zaken ontdekt. Het was een gezellige training. Trainer was zeer kundig. Heeft heel veel ervaring. Ga dit zeker toepassen in mijn werk."

Nicolien Blokhuis

5-stars-png-no-background-4

"De training was plezierig en leerzaam door de goede afwisseling van instructie en zelf oefenen. Omdat de groep niet groot was (vier deelnemers) was er voldoende ruimte om vragen te stellen. "