Gemeente Amsterdam: Een persoonlijk intakegesprek voor iedere medewerker

Sinds 2018 verzorgt Westhaghe Training & Advies diverse Microsoft Office trainingen voor de medewerkers van Gemeente Amsterdam

De trainingen variëren van klassikale in-company tot aan blended learning en ons open rooster. Om de medewerkers voor de juiste training in te schrijven zoeken wij uit op welk niveau de cursist zich bevindt en geven wij persoonlijk advies bij welke training en leervorm zij het beste kunnen uitsluiten. Sinds een paar jaar hebben we bij Westhaghe een aantal Microsoft kennistesten ontwikkeld, waardoor het intakeproces nóg makkelijker verloopt. Door een aantal meerkeuzevragen in te vullen kom je er binnen 10 minuten achter op welk niveau Excel, Word, PowerPoint of Access je het beste kunt starten.

Wat is de reden dat jullie hebben gekozen voor het aanbieden van klassikale in-company trainingen en blended learning?

Catinka, Sr. Adviseur Leren en Ontwikkelen bij de Gemeente Amsterdam: De reden is dat wij zoveel mogelijk willen aansluiten bij de verschillende manieren van leren van de medewerkers. Door de Covid-19 maatregelen vanuit de overheid is het online leren in een stroomversnelling gekomen maar met het blended learning programma konden wij de deelnemers in hun eigen tempo en met hun specifieke leervraag hun eigen programma laten volgen en het online leren stimuleren, onder begeleiding van een trainer.

Hoe worden de virtuele trainingen ontvangen door de medewerkers?

Catinka: Over het algemeen heel positief. Sommige medewerkers vinden het moeilijk om online te leren, maar vaak wil het met de juiste begeleiding van de trainer toch lukken om iemand over de drempel te helpen. Mensen die gewend zijn aan het online werken en leren zijn heel enthousiast over deze manier van leren.

Waarom werkt een persoonlijke intake zo goed?

Quinty, opleidingsadviseur bij Westhaghe: persoonlijk contact met de cursist zorgt ervoor dat zij echt het gevoel hebben dat er naar ze wordt geluisterd. Ook ontstaat er een stukje commitment vanuit de cursist om deel te gaan nemen aan de training. Leerdoelen worden besproken, de werkachtergrond van de cursist, het huidige niveau en tegelijkertijd wordt een training gepland. Ik stel een aantal vragen en als ik twijfel aan het opleidingsniveau kunnen we ervoor kiezen om nog een kennistest te laten afnemen.

Hoe bepaal je welke training een cursist moet volgen en welke leermethode het beste aansluit?

Quinty: Door het stellen van kritische vragen kom ik erachter of de cursist bekend is met het programma en in hoeverre hij of zij er al gebruik van maakt. Daarna is het belangrijk om erachter te komen wat de leerdoelen zijn van de cursist en ontdekken we welke raakvlakken er zijn met de onderwerpen die in de trainingen voorkomen. Op die manier kunnen we achterhalen welke training het beste aansluit bij de behoefte van de cursist.

logo-gemeente-amsterdam