Werk jij nog vanuit huis? De kans is groot van wel. In 2023 werkten totaal 5,1 miljoen medewerkers soms of meestal thuis. Dat houdt in: hooguit de helft van de gebruikelijke arbeidsduur.
En hoewel thuiswerken een fijn recht is, kan het ook veel uitdagingen met zich meebrengen. Eén van die uitdagingen is werken met de juiste software. Waar moet je beginnen?
Keuze software
Er zijn veel verschillende typen software die gebruikt kunnen worden door thuiswerkers. De meest voorkomende zijn toch wel Microsoft en Google. Daarnaast zijn er nog andere tools zoals Slack, Zoom of Cisco, maar deze partijen bieden vaak geen all-in pakket.
Microsoft
Microsoft is één van de meest gebruikte softwareprogramma’s voor organisaties. Door de vele applicaties voor zeer uiteenlopende taken is deze software zeer gebruiksvriendelijk. Met name Teams, Microsoft 365, OneDrive/sharepoint en Azure zijn programma’s met vele voordelen wanneer het op thuisweren aankomt.
Microsoft Teams
Met Teams werk je naadloos samen, vanuit welke locatie dan ook. Het programma staat natuurlijk voornamelijk bekend om de videovergaderingen, maar het biedt een breed scala aan mogelijkheden op het gebied van samenwerking.
Microsoft 365
Microsoft 365 is de verzamelnaam voor een aantal applicaties die veel worden gebruikt op kantoor. De bekendste programma’s die hieronder vallen zijn:
- Word
- Excel
- PowerPoint
- Outlook
Deze applicaties zijn onmisbaar wanneer je efficiënt wil werken. Dat heeft verder geen uitleg nodig. Wel is het essentieel dat je de applicaties juist gebruikt. Zo kun je ervoor zorgen dat je elke dag eindigt met een lege mailbox en zoek je nooit meer eindeloos naar de juiste Excel-formule. Zit je nog niet op dat niveau? Overweeg een Microsoft eindgebruikerstraining. In een eendaagse hands-on trainingsdag ben je vaardig in het programma en bespaar je dagelijks bakken aan tijd.
OneDrive/SharePoint
Met OneDrive sla je bestanden gemakkelijk en veilig op in de Cloud. Daarnaast kun je samen met je collega’s werken in het zelfde bestand, waar je ook bent.
SharePoint kan worden gezien als een soort intranet. Werk samen met je team binnen een eigen omgeving. Voor bestandsbeheer kun je binnen OneDrive terecht.
De tegenhanger van Microsoft is Google. Het belangrijkste programma is Google Workspace. Hierin werk je met verschillende productiviteitsprogramma’s zoals Gmail, Google Calendar, Google Drive en Google Meet.
Voordelen
Het directe voordeel van Google zijn de kosten. Over het algemeen is Google transparanter in zijn kostenplaatje en deelt duidelijke prijzen. In tegenstelling tot Microsoft biedt Google geen ingewikkelde licentietypen en add-ons.
Nadelen
Google biedt minder geavanceerde mogelijkheden. Voor complexere analyses is een programma als Google Sheets bijvoorbeeld te beperkt. Dan val je al snel terug op Microsoft Excel. Daarnaast biedt Google beperkte bestandsformaten en zijn er verschillende beperkingen rondom IT-beheer en adoptie.
Oftewel, Google Workspace is aantrekkelijk voor kleinere organisaties die een lichte, cloud-gebaseerde oplossing zoeken met sterke mobiele en web-gebaseerde ervaringen. Heb je complexere IT-behoeften? Dan is Microsoft 365 een betere keuze.
Rechten als thuiswerker
Benieuwd wat je rechten zijn als thuiswerker? Ten eerste is het goed om te benoemen dat thuiswerken geen recht is. Daar staat weer tegenover dat een werkgever ook niet zomaar zonder goede reden het verzoek tot thuiswerken van de werknemer mag weigeren.
Heb je het besproken met je werkgever en krijg je akkoord om (gedeeltelijk) te gaan thuiswerken? Dan heb je een aantal rechten, welke zijn vastgelegd in de Arbowet. Zo moet je werkgever zorgen dat:
- Je een goede werkplekomgeving hebt zoals o.a. een goede bureaustoel en bureau;
- Je een uitleg krijgt over een gezonde werkhouding;
- Je geen klachten krijgt van het werken met een beeldscherm;
- De werkdruk niet te hoog is.
Optioneel: je werkgever kan je een thuiswerkvergoeding geven van maximaal € 2,35 per dag. Voor de dagen dat je thuiswerkt, ontvang je geen reiskostenvergoeding.
Problemen met software
Voor zowel werknemer als werkgever kan het in het begin even schakelen zijn wanneer een werknemer gaat thuiswerken. Heb je het gevoel dat, zowel als thuiswerker of als werkgever, tegen zaken aanloopt als het gaat om het regelen van een goede software of juist de softwareapplicaties zo goed mogelijk gebruiken?
Dan kan het fijn zijn om een partij in te schakelen die je hierbij ondersteunt. Bij Westhaghe bieden we volledige trajecten om je te helpen bij de integratie, adoptie, training en eventuele nazorg. Bekijk onze Office 365 trainingen of vraag vrijblijvend meer informatie aan over een trainingsbehoefte.
Kosteloze inspiratiesessies
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
En blijf op de hoogte van nieuwe gratis inspiratiesessies, trainingen, tips en tricks of leuke aanbiedingen! Schrijf je in door je e-mailadres hieronder in te vullen:
Wij houden niet van spam: onze nieuwsbrief is puur bedoeld om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen bij Westhaghe.