Scherpe Tarieven

Persoonlijk Contact

Advies Op Maat

Klassikaal & Digitaal Trainen

Boekhouding in Excel: Hoe?

De boekhouding van je bedrijf doen is een aardige klus. Om het makkelijker te maken zijn er meerdere tools en programma’s om je hiermee op weg te helpen. Vaak kosten deze geld. In deze blog lichten wij toe hoe je zo gemakkelijk mogelijk je boekhouding in Excel kan doen. Let op: Boekhouding in Excel doen blijft een lastige zaak. Zonder de juiste kennis van Excel is het alleen maar lastiger. Zorg dat je dus vooraf de juiste kennis in huis hebt door bijvoorbeeld een cursus Excel te volgen.

Opstellen inkomsten- en uitgaven

Om te beginnen moet je eerst je inkomsten- en uitgaven opstellen. Het is handig om dit in een apart overzicht te doen, zodat er een duidelijk onderscheid is.

Inkomsten

Je kan hiervoor de tabbladen van Excel gebruiken. Je kan een overzicht maken en de volgende info erin verwerken: datum, omschrijving, klant-/bestelnummer, factuurnummer, prijs exclusief, btw, prijs inclusief, totaal en bijzonderheden. Deze kunnen allemaal in een losse kolom en zal je zien dat je een mooi overzicht.

Uitgaven

Deze tabel is iets anders. Hierin zet je alle uitgaven die je maakt. Het is hierbij handig om een aparte kolom te maken voor de BTW, dan kan je deze namelijk ook gebruiken voor de btw-aangifte. De kolommen kan je als volgt labelen: datum, omschrijving, prijs exclusief, btw (21% en 9% kan je eventueel splitsen in een aparte kolom) en prijs inclusief. Als deze uitgaven zijn opgesteld is het handig om deze een code mee te geven. Zodat je deze codes kan gebruiken voor de balans en de jaarafrekening.

Balans en jaarrekening opstellen

Ook de balans en de jaarrekening behoren bij de boekhouding. In Excel is het ook mogelijk om deze bij te houden. Echter is dit wel een van de moeilijkste dingen van de boekhouding. Gelukkig is niks onmogelijk. Met de juiste kennis kan je dit heel makkelijk doen. Heb je de juiste formules gekoppeld aan de codes van de inkomsten en uitgaven? Dan gaat veel hiervan vrijwel automatisch. Het maken van een apart tabblad voor beide is hierbij ook handig, zodat de documenten niet door elkaar heenlopen.

Formules & macro’s

Het is ingewikkeld om de boekhouding goed te laten werken binnen Excel. Hier zijn namelijk zelfgemaakte ingewikkelde formules en macro’s voor nodig. En dan moet je wel maar net weten hoe je dit opstelt. Wel geeft dit heel veel vrijheid, wat natuurlijk een groot voordeel is. Weet je nog niet hoe je aan de slag moet met formules en macro’s? Dan zijn er bij ons aparte of samengevoegde cursussen die je hiervoor kan volgen, zodat je alle benodigde kennis op doet! Zie hier meer informatie.

Sjablonen downloaden

Om boekhouding in Excel net wat makkelijker te maken, zijn er talloze sjablonen te vinden op Google. Deze kunnen je ondersteunen of je kan deze als voorbeeld gebruiken. Sommige van deze sjablonen zijn gratis, andere hebben een prijs. Het is echter de investering waard als jij een overzichtelijk en probleemloos boekhoudproces wilt hebben.

Goede boekhouding leidt tot groei!

Het integreren van boekhoudsystemen in jouw bedrijf is de sleutel tot succesvolle groei. Boekhoudsoftware kan jouw leven gemakkelijker maken door veel van de vervelende taken die bij het runnen van een bedrijf komen kijken, te automatiseren. Software zoals Excel kan jou helpen jouw financiën bij te houden, de salarisadministratie te beheren en zelfs belastingen in te dienen. Het kan u ook helpen met dagelijkse taken zoals het beheren van inventaris en facturen, die essentieel zijn voor elk bedrijf om te gedijen.

 

afbeelding

Ontvang onze tips, tricks & aanbiedingen in je mailbox!

Wil je onze gratis tips en tricks ontvangen waardoor je sneller en effectiever kunt werken? Vul dan onderstaand formulier in!

Beoordeeld met een 9.3 met 1.000+ ervaringen op Springest

Ton

5-stars-png-no-background-4

"Erg fijne en duidelijke uitleg. Het meekijken op de beamer was een fijne manier waarop iedereen mee kon kijken. Ik heb heel veel kennis van alle mogelijkheden opgedaan. Een echte aanrader voor mensen die met PowerBI aan de slag gaan en zijn."

Danny Geelhoed

5-stars-png-no-background-4

"Mooie interactieve training op basis van pragmatische oefeningen. Leerzaam en heel veel nieuwe handigheidjes geleerd van een enthousiaste trainster. Tijd is te kort en kan ook nog in een meerdaagse training worden gevat."

Jan Does

5-stars-png-no-background-4

"Heel veel van geleerd veel truukjes en de PDF gaat zeker helpen. Veel nieuwe zaken ontdekt. Het was een gezellige training. Trainer was zeer kundig. Heeft heel veel ervaring. Ga dit zeker toepassen in mijn werk."

Nicolien Blokhuis

5-stars-png-no-background-4

"De training was plezierig en leerzaam door de goede afwisseling van instructie en zelf oefenen. Omdat de groep niet groot was (vier deelnemers) was er voldoende ruimte om vragen te stellen. "

RichardZegstroo

Richard Zegstroo

Opleidingsadviseur

Kunnen we je ergens mee helpen?

Heb je ergens hulp bij nodig of wil je weten of een training bij je leerdoelen past? Neem dan contact op voor vrijblijvend advies.

Bel ons op 020-3080466 of mail naar ons via info@westhaghe.com. We helpen je graag!