Meer weten over ChatGPT, Google Gemini of Microsoft Copilot? Bekijk onze AI-trainingen of volg een kosteloze inspiratiesessie.
Sinds 2022 zijn er in een korte tijd een hoop verschillende taalmodellen gelanceerd. Ieder is getraind om antwoord te geven op jouw specifieke vragen. Ze schrijven een gedicht voor je, creëren een social media post of maken een opzet voor je e-mailcampagne. Wat zijn nou eigenlijk de verschillen? In deze blog vergelijken we drie van de bekendste AI-systemen: ChatGPT, Microsoft Copilot en Google Gemini
ChatGPT
Het meest verse en waarschijnlijk bekendste taalmodel: ChatGPT. Toen ChatGPT op 30 november 2022 werd gelanceerd kreeg het direct veel aandacht. Iedere internetgebruiker had er toegang toe, wat maakte dat het systeem als snel overbelast was. Door de maanden heen werd het taalmodel steeds verder geoptimaliseerd en genereerde het steeds betere antwoorden.
Wat is ChatGPT?
ChatGPT is een ‘Large language model’ (LLM), getraind op een dataset van tekst en code van meer dan 600 miljard woorden. Het taalmodel wordt voornamelijk gebruikt voor tekstgeneratie. In de meest recente update, ChatGPT-4, is het ook mogelijk om met DALL-E foto’s te genereren. Voor deze update moet je betalen. Dit is niet zo bij GPT-3. Daar hoef je niet voor te betalen, en is eigenlijk alleen bedoeld voor kleine dagelijkse tekstgeneratie-taken.
Voordelen en specialisaties
Ben je op zoek naar een taalmodel dat creatief voor je nadenkt? Dan is ChatGPT de beste optie. Het systeem is gespecialiseerd in het creëren van content, aangepast op jouw gewenste tone-of-voice. Het begrijpt snel de context van een gesprek en genereert passende antwoorden hierop. Gebruik ChatGPT bijvoorbeeld voor grote hoeveelheden tekst, gedichten, code, scripts, muziekstukken, e-mails of brieven.
Nadelen
Naast dat ChatGPT veel voordelen heeft, kent het ook een paar nadelen. Zo kan GPT onnauwkeurig zijn, of foutieve informatie delen. Daarnaast is het systeem niet up-to-date tot de datum van vandaag. De laatste update van het taalmodel was in januari 2022.
Microsoft Copilot
Microsoft Copilot komt pas net om de hoek kijken. Het is op 16 maart 2023 door Microsoft geïntroduceerd en pas sinds 1 november 2023 beschikbaar voor het grote publiek.
Wat is Microsoft Copilot?
Copilot is ontwikkeld door GitHub, eigendom van Microsoft, in samenwerking met OpenAI. Het doel van Copilot is om Microsoft-gebruikers te ondersteunen in het dagelijks gebruik van Microsoft-applicaties.
Voordelen en specialisaties
Ben je Microsoft-gebruiker? Dan is Copilot voor jou direct interessant. Deze AI-assistent lijkt op ChatGPT, maar dan geïntegreerd in vrijwel alle Microsoft applicaties. Zo vraag je Copilot in Excel de best passende formule te maken voor je dataset, schrijft het samenvattingen van je Outlook-mailreeks of genereert het een PowerPoint voor je. Oftewel: het maakt je dagelijkse werkzaamheden een stuk efficiënter, mits je er goed mee kan omgaan.
Nadelen
Zoals ook voor ChatGPT geldt, kan Copilot nog onnauwkeurig zijn. Omdat het systeem erg nieuw is, bevat het nog veel fouten. Door de tijd heen zal het taalmodel steeds verder leren, waardoor het steeds nauwkeuriger wordt en beter te gebruiken. Daarnaast is Copilot beperkt in de soorten code dat het kan genereren. Het kan bijvoorbeeld geen code genereren voor specifieke frameworks of technologieën.
Google Gemini
Google Gemini, de concurrent van ChatGPT, kwam een aantal maanden na de lancering van ChatGPT op 14 juli beschikbaar.
Wat is Google Gemini?
Google Gemini lijkt op ChatGPT. De grote verschillen? Google Gemini voert duidelijke, feitelijke gesprekken. Daarnaast is het net als ChatGPT goed in het schrijven van verschillende type teksten.
Voordelen en specialisaties
Het grote voordeel van Google Gemini is dat het feitelijke antwoorden geeft, waardoor het systeem zich goed leent voor onderzoek. Het is daarnaast verbonden met het internet waardoor het links kan analyseren.
Nadelen
Google Gemini is iets minder creatief in haar teksten. Daarnaast heeft Gemini nog niet veel plug-ins en integraties, waardoor het (nog) niet breed inzetbaar is.
Conclusie
Alle taalmodellen die in dit artikel werden besproken, hebben zijn voordelen. ChatGPT en Google Geminid lijken erg veel op elkaar, en lenen zich daarom beide goed voor het creëren van teksten en creatieve outputs. Ben je op zoek naar een iets serieuzer en feitelijk AI-chatbot? Dan past Google Gemini beter bij je. Liever wat creatievere antwoorden? Dan moet je bij ChatGPT zijn. En ten slotte, werk je met Microsoft? Dan is Copilot aan je aan te raden. Ook al staat het nog in de kinderschoenen en heeft het nog veel mankementen, in de toekomst gaat het een grote rol spelen in onze gebruikerservaring. Op een positieve manier!
Meer weten over ChatGPT, Google Gemini of Microsoft Copilot? Bekijk onze AI-trainingen of volg een kosteloze inspiratiesessie.
Kosteloze inspiratiesessies
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
En blijf op de hoogte van nieuwe gratis inspiratiesessies, trainingen, tips en tricks of leuke aanbiedingen! Schrijf je in door je e-mailadres hieronder in te vullen:
Wij houden niet van spam: onze nieuwsbrief is puur bedoeld om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen bij Westhaghe.